Met de zon in de rug, of zo’n beetje aan de zijkant, kunnen de mooiste vachtschakeringen, elke verwachtingsvolle blik en de kleinste details mooi belicht vastgelegd worden. En honden staan misschien zelden tot nooit stil, ook een fotograaf hoeft niet ter plaatse te blijven en kan gerust eens de dramatiek van de schaduwzijde opzoeken. Want ook daar liggen tal van mogelijkheden op ons te wachten.
De effecten van tegenlicht geven een heel andere dimensie en sfeer aan een foto. Sommige details verliezen aan kracht doordat ze in de schaduw vallen, terwijl andere net extra in de verf gezet worden door een subtiele streling van het licht.
Als fotograaf kan je zelf kiezen (en uitproberen) of je wil gaan voor een volledig silhouet waarbij het onderwerp helemaal zwart wordt, of voor een foto waarbij je nog details ziet in je figuur zoals de foto hieronder van Jixus:
Het Silhouet:
Silhouetten hebben iets mysterieus en dramatisch omdat bijna alle informatie van het onderwerp weg valt en wat overblijft is zwarte, ruwe omtrekvorm die sterk afsteekt tegen de achtergrond.
Hierbij de tips om tot een silhouetfoto te komen:
- Lichte achtergrond
- Fotografeer bij lage zon- vroeg in de ochtend of laat in de avond.
- Duidelijke vorm
- Tikje onderbelichten
Lichte achtergrond:
Om de omtrek duidelijk te maken, moet er een groot contrast bestaan tussen het onderwerp en de achtergrond. De achtergrond moet dus veel lichter zijn. Het handigst is om tegen de zon in te fotograferen en vooral de lucht in beeld te brengen, maar in principe kan elke achtergrond zolang die maar lichter is. Bv water, een doek, …
Fotografeer bij lage zon- vroeg in de ochtend of laat in de avond.
Omdat het zonlicht een stuk lager staat, de luchten veel sfeervoller zijn en de kleuren intenser, is het fotograferen ’s ochtends of ’s avonds handiger en vaak ook mooier. Eveneens na zonsondergang, wanneer de dag nog even nagloeit, kan je prima silhouetfoto’s maken.
Duidelijke vorm
Al wat in de schaduw valt, wordt zwart. Zonder detail. En je wil natuurlijk geen vormeloze, nietszeggende massa maar een sfeervolle foto. Bij honden is het dan ideaal om het ofwel mooi frontaal of in zijaanzicht te fotograferen en ervoor te zorgen dat hun silhouet nergens een ander object raakt.
Tikje onderbelichten
Om de lucht zo intens mogelijk weer te geven en tegelijk het onderwerp echt zwart te maken, hou ik ervan om mijn foto een tikje te onderbelichten. Je kan ook kiezen om de belichting in te stellen door een spotmeting uit te voeren op de lucht.
En nu ben ik natuurlijk ook cerieus naar jullie resultaten (en of de uitleg duidelijk is), laat hier of op facebook gerust een berichtje achter 🙂
4 Comments
We zullen dat eens uitproberen hé!
Pingback: Hondenfotografie? Vraag maar raak! | DOGvision
Pingback: Zwarte honden fotograferen | DOGvision
Pingback: Hondenfotografie 101 | DOGvision