Ravasz is als grotendeels zwarte hond, gezegend met een sporadisch blauw tintje in zijn vacht. En dat zelfs zonder kleurshampoo of blauwe maandag.
Omdat ik zelf wel hou van een paar koele tinten in mijn foto’s (en het prachtige koele winterlicht) maak ik de foto liefst niet te warm en komt de DOGvision truukendoos nadien to the rescue!
Als je hier ook wel eens last van hebt, lees dan even verder om verschillende methoden te ontdekken om dit aan te pakken.
1) Image –> adjustments –> hue/saturation: Wanneer je deze tool open doet kan je van elk kleurkanaal de saturatie afzonderlijk bekijken en/of aanpassen. In de middelste foto toon ik waar precies de blauwtinten zitten door de schuiver helemaal naar 100% te schuiven. Je kan het blauw dan makkelijk elimineren door diezelfde schuiver helemaal naar -100% te schuiven.
voordeel: snel en makkelijk
nadeel: ook op andere plaatsen verdwijnt het blauw uit je foto.
2)Layer –> new adjustment layer –> hue saturation: je creëert een extra laag bovenop je origineel beeld waarop je extra bewerkingen kan uitvoeren zonder dat het je oorspronkelijke beeld aantast.
In het menu kies je voor ‘ blues’ waardoor je van alle kleuren enkel het blauw selecteert en de saturatie helemaal op – 100% zet. Vervolgens draai je de selectie om (command + i) en selecteer je een wit penseel waarmee je in je beeld kan schilderen. Waar je met het witte penseel komt zal het blauw verdwijnen.
Je kan nadien de densiteit van de laag nog aanpassen om nog een klein beetje blauw door te laten- anders kan het wel erg dof worden.
Voordeel: lokale aanpassingen mogelijk
Nadeel: omslachtiger in techniek 🙂
Ook Mogwai ontsnapt niet aan al dat blauw. Deze foto werd eveneens aangepast met bovenstaande techniek, en ik verminderde nadien de densiteit van de laag zodat er toch wat blauw door komt omdat het anders te kleurloos werd naar mijn smaak. De blauwtinten in de sneeuw liet ik zo omdat het voor mij de koude benadrukt.
2 Comments
Pingback: Hondenfotografie 101 | DOGvision
Pingback: Dog photography 101 | DOGvision