Rennen, spelen, modderbaden,… allemaal super tof om op foto vast te leggen. Maar wat met die snoezige momenten van totale rust wanneer de doggies na een lange wandeling uitgeteld liggen te slapen? Of de dagelijkste rituelen van eten, een zonnig plekje uitzoeken of een favoriete slaapplek opzoeken?
Veel van die prachtige en typerende momenten worden nooit gefotografeerd omdat het vaak moeilijker is om binnen een leuke/scherpe/mooie foto te krijgen, en precies daarom een paar tips:
1. Weinig licht= ISO omhoog.
Onze ogen passen zich meestal prima aan, maar de camera laat zich niet bedotten. Binnen is er meestal heel wat minder licht dan buiten- of je moest in een glazen huis wonen natuurlijk. Een hogere ISO zorgt ervoor dat je de sluitertijd kort genoeg kan houden om je beeld te vrijwaren van beweginsonscherpte.
2. Weinig licht= groot diafragma
Indoor kies ik steeds voor een lichtsterke lens, meestal een prime-lens (= vaste brandpunt dus geen zoom). Een lichtsterke lens is een objectief waarbij je een diafragma van bv 1.8 of 2 kan instellen en dat getal ook weet te behouden indien je zou zoomen. De meest gekende is zonder twijfel (ook mijn favoriet) de 50mm 1.8. Toch kan je in een kleine ruimte wat plaats tekort komen voor een 50mm en dan kunnen bijvoorbeeld ook een 35mm of 20mm nuttige alternatieven zijn. Zelf kwijl ik al jaren op een lichtsterke zoomlens (zoals deze), maar helaas nog geen ezeltje met gouden munten gevonden :-).
Een lens met een groter bereik dan de 50mm zal ik binnen niet snel inzetten. Meestal simpelweg omdat er geen plaats is voor télégedoe, maar zeker ook omdat het met een groothoek makkelijker is om met een iets langere sluitertijd toch een scherpe foto te maken.
Een ander fijn voordeel van een groot diaframa, en dus weinig scherptediepte, is dat het merendeel van de rommel in de achtergrond zich tot een wazige eenheid reduceert. (Tip, opruimen helpt ook natuurlijk.)
3. Flitslicht
Wanneer het gaat om een ingebouwde flitser zou het eerste advies zijn: niet gebruiken. Het flitslicht is hard, geeft kei harde schaduwen, en komt pal van voren. Met wat pech heb je zelfs nog een schaduw van je objectief erbij op staan.
Maar omdat het in de eerste plaats gaat om het tóch vastleggen van toffe momenten óók in moeilijke of niet-ideale omstandigheden, eerder nog dan De Perfecte Foto, kan je het resultaat met een paar simpele aanpassingen toch wat verbeteren. Wanneer je flitst zorgt de flash voor de belichting van je onderwerp en de sluitertijd -vooral- voor de belichting van de omgeving. Concreet: om je hond dan mooi te belichten pas je het diafragma aan, maar om die lelijke schaduw te verzachten stel je een langere sluitertijd in zodat er meer omgevingsslicht binnen komt.
Een andere optie is het gebruik van een reportageflitser die je bijvoorbeeld naar boven kan richten (zodat het licht via het plafond weerkaatst) of los van je camera kan gebruiken. Voor een natuurlijk effect gebruik je de flits als invullicht, dus minder sterk dan het hoofdlicht zoals bv de zon die door het raam valt.
4) Reflectiescherm.
Sommige huizen zijn prachtig voorzien van ramen aan alle kanten met een zee aan licht op elk moment van de dag. Maar face it, de meeste huizen zijn niet gebouwd met enige fotografische uitspattingen in gedachte. De meeste woningen hebben dan ook donkere hoeken, kamers waar de zon nooit schijnt of andere onmogelijkheden. Behalve een flits, zoals hierboven beschreven, kan ook een reflectiescherm helpen om het licht wat beter uit te balanceren.
Tip: Ik weet bijvoorbeeld een paar plekken waar mijn doggies graag liggen te soezen en soms plaats ik dan alvast een scherm in de buurt om niet te moeten prutsen met een opstelling op het moment dat ze zich net lekker neergelegd hebben. Lijkt misschien omslachtig, maar door hun gedrag en gewoonten te analyseren kunnen er momenten vastgelegd worden die anders door mijn klunzigheid verstoord worden. Onder het motto ‘Ken uzelf’ 🙂
5) Niet storen
Het lukt niet altijd, en soms is de minste activiteit een pretbederver, maar ik probeer zoveel mogelijk ‘onzichtbaar’ te zijn voor mijn honden. Klinkt wat gek, want zoals de meeste baasjes word ik uitermate nauwgezet in het oog gehouden. Ze weten wanneer ik nog maar denk aan ETEN! of wanneer ik peinzend uit het raam overweeg of het tijd is om te gaan WANDELEN! Ook elke beweging richting KOEKENkast is de moeite om vol enthousiasme beloond te worden. Ik probeer dus op neutraal te bewegen en eis geen aandacht op wanneer ze slapen op spelen. Regelmatig ga ik eens tot bij hen, geef een lief aaitje, zeg dat ze flink zijn en laat ze verder met rust. Niet elke hond zal dit waarderen maar mijn doggies lijken dit echt fijn te vinden en het geeft hen rust wanneer ik beweeg, dichtbij of verder weg. Zo moedig ik ook rust in huis aan doordat ze ook in kalme modus aandacht krijgen. Ik gebruik dan ook een iets lagere, rustige stem en verlaag mijn spreektempo (ja serieus er zijn momenten dat ik traag kan praten). Het is misschien wat zoeken naar het juiste evenwicht voor jouw hond, maar er zijn zoveel variaties in communicatie (verbaal en non-verbaal) mogelijk dat er zeker iets bij moet zitten dat werkt. En de ene dag is de andere niet natuurlijk. Niet voor ons, niet voor onze honden. Sommige dagen kan ik gerust 10min muisstil zitten wachten tot 1 van mijn honden in slaap valt terwijl ik het op een ander moment na 3 seconden al voor bekeken hou.
6. Een streepje zon
Is jouw hond ook zo’n fan van sprietjes zon die zich doorheen een ruimte uitstrekken? Hier zoeken ze steeds die heldere plekken in de zon op om languit genietend te snoezen. Meestal zorgt dit zonlicht voor een zeer sterk contrast tussen de plek waar het licht valt en de rest van je beeld. De meeste camera’s zullen een poging doen tot gemiddelde belichting, maw je hond ligt er waarschijnlijk serieus overbelicht bij en alle rommel in de achtergrond staat er helder op. Zoals ik eerder al vertelde in de blogpost over zwarte honden, verlies ik liever detail in het zwart dan in de lichte delen van de foto. Bij een groot contrast zoals invallend zonlicht belicht ik dus voor de lichte delen en laat ik de rest zwart dichtlopen. Indien je dit niet wil kan je altijd bijlichten met een reflectiescherm of een flitser.
3 Comments
Pingback: “Met mijn camera lukt dat niet” | DOGvision
Pingback: Hondenfotografie 101 | DOGvision
Pingback: Dog photography 101 | DOGvision