Photoshop tips & tricks | DOGvision | www.DOGvision.be | dog photography

Niets zo tof als moddersnoeten, spetters en slijk dat in het rond vliegt. En toch, wanneer het op portretten aan komt, ga ik resoluut voor een stel mooie heldere en propere ogen.

Zelfs die kleine vuiltjes zoals hier bij het Teckeltje werk ik in de mate van het mogelijke weg.

Dit soort bewerkingen doe ik steeds in photoshop, maar er zijn natuurlijk tal van andere bewerkingsprogramma’s. Er zijn ruwweg 2 technieken die ik hanteer om die kleine dingen af te werken: clone stamp tool en healing brush.

1. Clone stamp tool:
De cst ziet er in PS uit als een ouderwetse stempel waarvan je zelf de eigenschappen kan instellen. Je kan bijvoorbeeld kiezen of je met harde of zachte randen werkt, helemaal dekkend of een beetje transparant. Elke keuze is afhankelijk van waarvoor je het wil gebruiken.
Om kleine details weg te werken ga je best subtiel te werk om het zo natuurlijk mogelijk te maken. Ik verkies in dit geval ook een zachte rand omdat je anders overal bolletjes gaat plaatsen 🙂
Na het selecteren van de tool moet je eerst een punt kiezen waarvan de structuur en kleur het dichtst aanleunt bij het gebied dat je wil transformeren. Vervolgens ga je heel nauwkeurig de vuiltjes wegwerken.
Bij deze tool is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt wat het resultaat doet met je foto. Ga je te driest te werk krijg je makkelijk een herhalend patroon of harde en zichtbare aanpassingen.
clone-stamp-tool

 

2. Healing brush tool:

De healing brush ziet er in PS uit als een plakkertje. De werkwijze om een detail weg te werken, sluit nauw aan bij werken met de cst, maar met als grootste verschil dat de eigenschappen van de healing brush een beetje anders zijn. Hij gaat namelijk niet zomaar iets kopiëren, maar gaat de bron aanpassen aan de kleur en structuur van het oorspronkelijke stukje (waar het vuiltje zit). Dat de tool zelf wat aanpassingen doet, zorgt vaak voor een natuurlijker effect dan de clone tool omdat het die welbekende herhaling voorkomt en een nieuw stukje berekend. Een nadeel kan zijn dat de berekening niet altijd is wat je zelf in gedachte hebt. Je kan dus best in kleine stapjes werken, met een fijne borstel en de keuze van je selectiepunt goed overwegen. Een neveneffect van de verwarde berekening resulteert bijvoorbeeld in een structuurloze plek met een afwijkende kleur.

18068

1 Comment

  1. Pingback: Dog photography 101 – DOGvision

Write A Comment