Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat beweging noodzakelijk is voor onze gezondheid. Diezelfde onderzoeken laten zien 50% van de bevolking te weinig beweegt.
Wanneer men het advies krijgt meer te bewegen gruwelt men vaak van het idee van met een massa mensen samen zich urenlang in het zweet werken en achteraf bekaf te zijn. Zo hoeft het niet.
Bewegen is ook de trap nemen ipv de lift, te voet naar de bakker gaan, het huis opruimen, met de fiets de kinderen afhalen of met de hond wandelen.
Dit alles gedurende 30min/ dag voor volwassenen en 60min/dag voor jongeren <18jaar.
In Gent werd de campagne 10 000 stappen als gestart. Het promoten van de actieve levensstijl zal na Gent uitgebreid worden naar de rest van Vlaanderen.
Eén van de aandachtspunten van de campagne is het integreren van een gezonde portie beweging in de dagelijkse routine.
Volwassenen zouden een minimum van 10 000 stappen/ dag moeten zetten om gezondheidsvoordelen te bekomen. Voor jongeren ligt de lat iets hogen, zij zouden 13 000 tot 15 000 stappen/ dag moeten halen.
Voordelen van bewegen:
- Verminderd risico op hart-en vaatziekten
- Verlaagd de bloeddruk
- Helpt het lichaamsgewicht onder controle te houden
- Verlaagd het cholesterolgehalte
- Vermindert gevoelens van angst en depressie
- Geeft meer levensvreugde
- Verhoogt uithouding, kracht, lenigheid en evenwicht
- Houd beenderen sterk
- Vermindert risico op darmkanken
- Vermindert stress
- Vermindert risico op diabetes
- …
Stappenteller/ podometer
Natuurlijk is het onmogelijk elke stap zelf te tellen. Je zou niet veel anders meer kunnen doen. Handig hiervoor is een stappenteller. Een klein toestelletje dat je aan je broeksriem kan bevestigen en dit werk voor jouw doet.
Een stappenteller kan je makkelijk vinden, tegenwoordig krijg je ze zelfs gratis bij cornflakes. Toch even opletten als je je beweging serieus in het oog wil houden. Niet alle stappentellers blijken immers even correct te zijn, volgens de studie van het Gentse onderzoeksteam.
De kwaliteit van een stappenteller wordt bepaald door de kwaliteit van het mechanisme dat deze stappen registreerd. De Japanse DigiWalker heeft zijn bewtrouwbaarheid bewezen. Hij wijkt niet meer dan 1% af van de realiteit.
De DigiWalker werd vergeleken met goedkope en gratis podometers. En wat bleek? Rekening houdend met een foutenmarge van 20%, gaf maar liefst 75% van de goedkope pedometers een onbetrouwbaar resultaat dat zwaar over- of onderschat was. Met andere woorden ze bleken een slecht vertrekpunt om je lichaamsbeweging te meten, maar voldoen in geen geval.
Bij welk soort stappentellers ben je best achterdochtig?
- Gratis exemplaren
- Exemplaren die minder dan 10 euro kosten
- Exemplaren die bij een korte test geen nauwkeurig resultaat geven: schud de pedometer x aantal keer op en neer en controleer of dat aantal overeenkomt met de gegevens van de stappenteller.
Walk the dog!
10 000 stappen komt ongeveer overeen met 7km. Met dagelijke activiteiten zet je je zo’n 6 000 stappen. Dat betekent dat mensen die daarnaast geen sport doen nog 4 000 stappen extra moeten zetten. Dat is ongeveer een half uurtje stevig wandelen.
Dan wordt ook meteen duidelijk waarom uit onderzoek is gebleken dat hondeneigenaars meer bewegen. Honden hebben liefst een minimum van een half uurtje wandelen per dag. Het merendeel heeft zelf meer dan dat nodig.
Wil je aan je eigen gezondheid werken en je dagelijkse beweging opdrijven, dan kan je makkelijk wat langer met je hond gaan wandelen. Ook hij zal hiermee dolgelukkig zijn. En het zal ook zijn gezondheid ten goede komen. Want niet enkel tweevoeters hebben nood aan voldoende lichaamsbeweging.
10 000 stappen.be
Wil je nog meer informatie, weekplanners downloaden, enz, dan kan je op deze website terecht.
Veel plezier!
brond: http://www.10000stappen.be/